Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Κηραλοιφή


Έχοντας ως βασικό συστατικό το μελισσοκέρι, οι κηραλοιφές θεωρούνταν παλαιότερα το καλύτερο καλλυντικό προσφέροντάς από ενυδάτωση και θρέψη μέχρι αντιγήρανση, ίαση από κρυολογήματα αλλά και σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, το μέλι θεωρείται πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β και C ενώ, μεταξύ άλλων, έχει αντισηπτικές, τονωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Γι' αυτό το λόγο, το αγαπημένο αυτό συστατικό δεν συνίσταται μόνο για την πρόσληψη μέσω των φαγητών αλλά και για τη χρήση του ως συστατικό σε κρέμες ή μάσκες για το πρόσωπο και για το σώμα, καλύπτοντας μεγάλη ποικιλία αναγκών. 
Το κέρι της μέλισσας είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν αδιαβροχοποιητής (όπως η βαζελίνη) και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος.
Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, δημιουργείται η φημισμένη κηραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.

Η κηραλοιφή είναι μια αλοιφή που αποτελείται από αγνά φυτικά υλικά. Υπάρχουν 300 ουσίες στο κερί της μέλισσας και σε συνδυασμό με αγνό ελαιόλαδο δίνουν ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά που τρέφει και τονώνει το δέρμα, όπως επίσης βοηθάει την ελαστικότητά του.

Η εξελιγμένη επιστήμη επαναφέρει τις κηραλοιφές στη σύγχρονη ζωή με σκοπό να δώσει στη φύση τον χώρο και την αξία που της πρέπει, καθώς είναι πλούσιες σε θρεπτικές ιδιότητες που μπορούμε όλοι να εκμεταλλευτούμε. Συνδυάζοντας την παλιά και γνώριμη συνταγή της κηραλοιφής με άλλα ευεργετικά συστατικά, όπως τα αιθέρια έλαια, η λεβάντα, το χαμομήλι, το λεμόνι, το aloe vera, το φασκόμηλο κι άλλα φυσικά υλικά, οι κεραλοιφές μετατρέπονται στον ιδανικό σύμμαχο κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου αλλά και ηλικίας.

Έτσι, οι κηραλοιφές υπόσχονται να ανακουφίζουν διάφορες παθήσεις του δέρματος, όπως ξηροδερμία, και εκζέματα. Είναι κατάλληλες για αρθραλγίες μυαλγίες για την κυταρρίτιδα, σκασμένα χείλη και συγκάματα, πληγές, έλκη, εγκαύματα και μολύνσεις. Έχουν αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες και ανάλογα με τα συστατικά τους οι κεραλοιφές είναι ιδιαίτερα φιλικές προς όλους.

Βασική Συνταγή
Η σωστή αναλογία απαιτεί: 
1 μέρος μελισσοκέρι 
5 μέρη  ελαιόλαδο 

Παρασκευή:
- Τρίψτε το μελισσοκέρι με ένα τρίφτη. 
- Βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι και ζέσταντε το σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια προσθέστε σιγά - σιγά όσο ανακατεύετε το λάδι. 
- Ανακάτεψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Όταν αυτό έχει επιτευχθεί αποσύρτε το κατσαρολάκι από το ζεστό νερό κι αφήστε να κρυώσει. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε όποιο άλλο συστατικό επιθυμείτε. 
- Όταν έχουν ενωθεί όλα τα υλικά βάλτε το μείγμα σε αποστειρωμένα βαζάκια. Αφήστε τα μισή ώρα πριν τα κλείστε

Οι παραλλαγές είναι πάρα πολλές. Μια από αυτές είναι να προσθέσετε έλαιο καρύδας για περισσότερη ενυδάτωση. Μπορείτε παράλληλα να προσθέσετε αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων για καλύτερη μυρωδιά, ή λεβάντα, λεμόνι, μέντα και αλόη βέρα για ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων και κοκκινίλες ή κνησμό κ.α.

Αυτό που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι οι δοσολογίες. Αν βάλετε παραπάνω ελαιόλαδο θα πετύχετε μια πιο λεπτή υφή, αλλά θα αφήνει έντονη λιπαρότητα στο δέρμα. Αν βάλετε παραπάνω κερί, θα γίνει πολύ συμπαγής και θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή. 


Σημειώσεις
Το προϊόν σας έχει διάρκεια ζωής περίπου 3 μήνες, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο να ξέρετε πως δεν ενδείκνυται τόσο για λιπαρές επιδερμίδες, μιας και από τη φύση της είναι μια λιπαρή κρέμα. Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια.Λίγη βιταμίνη Ε είναι πάντα επιθυμητή, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για τη "παράταση" ζωής που δίνει στο προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.